Frederiksberg Rådhus 60 år d. 9 maj.

Den 9. maj 1953 blev Frederiksberg Rådhus indviet. Efter mange års venten kunne personalet i administrationslokalerne rundt om i byen flytte ind i Danmarks største kommunale administrationsbygning.

Frederiksberg kommune blev i 1858 en selvstændig kommune. I de efterfølgende år voksede byen frem til år 1900 voksede byen fra 3.000 til 75.000 indbyggere, og i 1950 var Frederiksberg landets næststørste by med 120.00 indbyggere. Den udvikling satte naturligvis også store krav til den kommunale administration, der i samme periode voksede tilsvarende. Uden et egentligt rådhus måtte kommunalbestyrelse og embedsmænd i starten benytte det gamle fattighus på Allégade 14. Siden hen flyttede administrationen rundt mellem flere forskellige adresser, som man kan se på kortet til venstre.

I 1883 opførte man rådhuset på hjørnet af Howitzvej, hvor Falconer Centret ligger i dag. Rådhuset var opført med tanke på at rumme hele administration. Det forsatte vokseværk i kommunen gjorde dog, at også det nye rådhus snart ikke var tilstrækkeligt.

Selvom man forsøgte at løse problemerne ved at flytte dele af administrationen ud, så blev man til sidst nødt til at bygge et nyt og større rådhus. Derfor udskrev man i 1936 en arkitektkonkurrence . Vinderprojektet blev dog aldrig opført, og i stedet gjorde teknisk vicedirektør Frode Nielsen et forsøg. Hans model, et vestvendt rådhus med samme placering som det nuværende, blev dog kritiseret for at vende ryggen mode byens centrum.

Vinderen af arkitektkonkurrence i 1936, Henning Hansen blev derfor bedt om at udarbejde en ny model, denne gang for et østvendt rådhus. På det grundlag tog man i 1941 igen fat på at bygge et nyt rådhus. Det blev endeligt besluttet at placere rådhuset på arealet mellem Smallegade og Bredegade, hvorfor husene på stedet blev opkøbt og revet ned. Selve byggeriet led under besættelsestidens knaphed på byggematerialer, og undervejs døde arkitekt Henning Hansen og måtte erstattes af arkitekterne  Carl Nimb og Helge Holm. Hvilket alt sammen gjorde at projektet  trak ud. Første efter krigen kom der igen for alvor gang i byggeriet.

Endelige I 1953 kunne Borgmester Arne Stæhr Johansen d. 9. maj byde indefor på det nye Frederiksberg Rådhus. Dagen blev fejret med en række taler og en stor fest, samt besøg af regentparret. Frederiksberg Rådhus var da Danmarks største, og så stort at man i starten udlejede 5. salen til Direktoratet for Ulykkesforsikring. Desuden er Frederiksberg Rådhus 1 meter højere end Københavns rådshus, målt fra havets overflade til toppen af tårnet.

 

Både byggeriet og indvielsen kan ses i den knap 40 min. lange 'Rådhusfilmen' på byenibyen.frederiksberg.dk